Wordt het niet tijd om te stoppen met vuurwerk?

Het is 5 januari en de meeste kruitdamp is opgetrokken, maar nog niet alles blijkt te zijn afgestoken. Nog steeds zijn er mensen die vinden dat het ook in januari en de rest van het jaar mogelijk moet zijn om vuurwerk af te steken. Zo’n 60 jaar geleden (- historisch nog maar pas -) begon de traditie om op kleine schaal vlak na middernacht vreugde te uiten over het nieuwe jaar met het afschieten van wat vuurpijlen en wat knalvuurwerk. Slechts een kleine groep mensen had er het geld voor. Met elk jaar meer en meer vuurwerk is het inmiddels verworden tot een grootschalig knal-evenement dat meer weg heeft van oorlogsgeweld dan van feest. Ik begrijp dat het voor veel mensen fascinerend en/of spannend is om zelf vuurwerk af te steken. Als liefhebbers van vuurwerk zich zouden beperken tot enkele uren rond middernacht, zouden er ook weinig mensen zich aan storen, maar inmiddels vindt rond 60% van de Nederlanders dat het over de top is. Volgens de regels mag vuurwerk alleen worden afgestoken van 31 december 18.00u tot 1 januari 02.00u, maar al ver voor nieuwjaar begint het knallen en op oudejaarsdag gaat het afsteken de hele dag door, met veel oorverdovende knallen van het illegale vuurwerk dat vrijwel letterlijk als een bom inslaat. Het lawaai is af en toe zo hard dat je een oudejaarsconference met moeite kunt volgen. Honden en katten, maar ook veel mensen durven de straat niet op op oudjaarsdag. Katten verschuilen zich onder een kast of in de kelder, sommige honden worden letterlijk zo doodziek van de angst dat hun baasje bang is dat ze er onder door gaan en dan hebben we het nog niet over kippen en konijnen die in hun hok geen kant op kunnen en geen idee hebben wat er gaande is. Na middernacht naar buiten gaan om buren te feliciteren is met dat massale vuurwerk ook een weinig aantrekkelijke optie, laat staan ergens heen te gaan om nieuwjaar met anderen te vieren. Daarbij kun je je bange huisdieren ook beter niet alleen laten. De grote aantallen gewonden en zelfs doden, ook vooral onder omstanders, spreken boekdelen. Bij andere grootschalige evenementen zou dit allang een reden geweest zijn voor afgelasting.

Mensen aanspreken op onverantwoordelijk gebruik van vuurwerk blijkt ook nog eens levensgevaarlijk. Ook voor hulpverleners. Eigenlijk te zot voor woorden.

Wat een feest voor iedereen zou moeten zijn, wordt zo een dag die voor velen geen feest is, maar een dag om binnen te blijven of naar een rustige vakantieplek te vluchten als je daar de mogelijkheden voor hebt en de rest zo snel mogelijk vergeten. Een landelijk vuurwerkverbod zal er met de bestaande partijen wel niet inzitten, maar wellicht dat alternatieven zoals vuurwerkshows of vuurwerkverenigingen meer aandacht zouden kunnen krijgen. Het zou bovendien ook wel fijn zijn als vuurwerkliefhebbers zich meer zouden kunnen inhouden met het knalvuurwerk en het zich houden aan de regels en de tijden dat vuurwerk officieel is toegestaan. Wellicht dat ook meer aandacht voor de problemen die mensen (en dieren) ondervinden met het vuurwerk en gesprekken over vuurwerkoverlast tussen ouders en kinderen een bijdrage zouden kunnen leveren om toch voor iedereen een fijn nieuwjaar mogelijk te maken.